Składniki:
3 kawałki (pętka) białej kiełbasy - surowej
100 g kremowego serka białego np. "Ulubiony"
10-12 jajek
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
Dekoracja:
koperek lub pietruszka
Kiełbasę sparzamy we wrzącej wodzie i gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowaną kiełbasę obieramy ze skórki i mielimy w maszynce na najdrobniejszym sitku. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane i ostudzone obieramy ze skórki lub dzielimy na połówki razem ze skorupką. Z każdej połówki wydrążamy żółtko i dodajemy je do kiełbasy. Następnie dodajemy biały serek, chrzan oraz majonez i dokładnie mieszamy wszystko razem do powstania gładkiej masy. Z majonezem trzeba uważać aby farsz nie był zbyt rzadki. Farsz możemy doprawić dodatkowo solą i pieprzem według własnego smaku. Ja tego nie robiłam ponieważ kiełbasa była dość intensywnie przyprawiona. Gotowy farsz przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy w wydrążonych połówkach jajek lub nakładamy go łyżką. Dekorujemy koperkiem lub natką pietruszki, a do czasu podania przechowujemy w lodówce pod przykryciem aby farsz nie obsychał.
No comments:
Post a Comment