Dzisiaj kolejny przepis dla fanów łakoci :). Tym razem słodkie i aromatyczne babeczki cynamonowe z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i Nutelli. Zdecydowanie nie są dietetyczne;). Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i polubicie je tak samo jak Ja. Miłego i smacznego weekendu Wam życzę :).
Składniki na 12 babeczek:
230 g mąki pszennej (1 ½ szklanki)
20 g maki kukurydzianej (1½ łyżeczki)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
100 g miękkiego masła
2 jajka w temperaturze pokojowej
180g cukru drobnego do wypieków
150 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Wierzch:
2 łyżki masła - rozpuszczonego
1/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Krem:
4 łyżki Nutelli
250g serka mascarpone
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki przesiewamy do miski i mieszamy dokładnie razem. Masło ucieramy z cukrem na średnich obrotach miksera na puszysty krem. Następnie dodajemy po jednym jajku. Gdy jajka połączą się z masą dodajemy ekstrakt z wanilii. Na koniec w 3 partiach dodajemy suche składniki. Po każdej partii mąki dodajemy również mleko i razem miksujemy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i uzupełniamy je ciastem do połowy wysokości. Pieczemy 20 minut do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu odstawiamy babeczki do ostygnięcia.
250g serka mascarpone
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki przesiewamy do miski i mieszamy dokładnie razem. Masło ucieramy z cukrem na średnich obrotach miksera na puszysty krem. Następnie dodajemy po jednym jajku. Gdy jajka połączą się z masą dodajemy ekstrakt z wanilii. Na koniec w 3 partiach dodajemy suche składniki. Po każdej partii mąki dodajemy również mleko i razem miksujemy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i uzupełniamy je ciastem do połowy wysokości. Pieczemy 20 minut do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu odstawiamy babeczki do ostygnięcia.
Ostudzone babeczki smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Serek mascarpone miksujemy krótko z Nutellą. Przygotowany krem przekładamy do worka cukierniczego z wybraną tylką lub szprycy i dekorujemy nim babeczki. Ja użyłam tylki marki Wilton numer 2D.
No comments:
Post a Comment