Tuesday, April 7, 2015

Pudding Chia z malinami

Ostatnio coraz częściej słyszymy o bardzo modnych nasionach Chia. Modnych ale też bardzo zdrowych i niestety dość drogich. Zakup jednak jest bardzo dobrą inwestycją ponieważ nie dość że są zdrowe, potrawy z ich użyciem smakują wyśmienicie to jeszcze jest to jeden z najbardziej wydajnych składników jakie miałam okazje wypróbować. Nasiona Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Z pozoru zwykłe nasionka mają w sobie niezwykłą leczniczą moc i nieprawdopodobny zastrzyk energii. Ja mam dla Was dzisiaj przepis na pyszny pudding Chia z malinami. Spróbujcie, a nie pożałujecie :).

Składniki na 4 mniejsze lub 3 większe porcje
Pudding:
5 łyżeczek nasion Chia
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki jogurtu greckiego (light)
2 łyżeczki miodu

Dżem malinowy:
3 szklanki mrożonych malin
1/4 szklanki syropu klonowego
2 łyżki nasion Chia (szałwii hiszpańskiej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Wszystkie składniki puddingu mieszamy razem i wlewamy do pucharków lub słoiczków (ja użyłam słoiczków WECK), w których będziemy je podawać. Schładzamy je co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc. W czasie chłodzenia puddingu przygotowujemy malinowy dżem. Maliny w rondelku zalewamy syropem klonowym i ekstraktem waniliowym i na średnim ogniu rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy nasiona Chia i gotujemy przez 15 minut do zgęstnienia. Ostudzony dżem wykładamy na wierzch dobrze schłodzonego puddingu i do czasu podania przechowujemy w lodówce. 








No comments:

Post a Comment