Tuesday, April 21, 2015

Chlebek elficki

Kiedy spróbowałam tego chlebka pierwszy raz byłam bardzo zawiedziona ... ponieważ miałam tylko 2 kawałeczki :(. Był tak dobry, że koniecznie musiałam go upiec w domu. Smakuje fantastycznie :). Słodycz ciasta przełamują kawałki gorzkiej czekolady, a chrupkości dodają spieczone z wierzchu orzechy laskowe. Jest przepyszne, a w dodatku jego wykonanie nie wymaga sporych nakładów czasu. Polecam przygotowanie go w domu. Gwarantuje, że Wasi bliscy będą nim zachwyceni tak jak ja, kiedy pierwszy raz go spróbowałam :). p.s. Dziękuje M. za tak pyszną przesyłkę :).

Składniki:
2 jajka
90 g waniliowego serka homogenizowanego
100 g masła
1 szklanka mąki
150 g cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g orzechów laskowych
40 g orzechów włoskich
50 g suszonych moreli
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g gorzkiej czekolady
30 g płatków migdałowych
4 łyżki wiórków kokosowych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy włoskie, morele i czekoladę siekamy na drobniejsze kawałki. Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie mikserem ubijamy jajka z cukrem do powstania puszystej masy. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy do masy rozpuszczone masło. Gdy tylko połączy się z masą przestajemy miksować. Dodajemy serek homogenizowany i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką. Następnie w 2 partiach dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, morele, czekoladę oraz orzechy włoskie i krótko mieszamy wszystko razem. Gotowe ciasto przelewamy do foremki keksowej o wymiarach 20 x 10 cm. Jeśli używacie metalowej formy najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Z wierzchu posypujemy ciasto płatkami migdałów i orzechami laskowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°i pieczemy 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Źródło przepisu: http://www.ekoquchnia.pl/2012/12/lembas-czyli-chlebek-elficki/










No comments:

Post a Comment