Każdy kto oglądał popularne telewizyjne programy kulinarne spotkał się z pewnością z coraz modniejszym w Polsce topinamburem. Mimo, iż nazwa brzmi dość egzotycznie jest to warzywo, które od pewnego czasu pojawia się na naszych bazarach, w warzywniakach i pochodzi z polskich upraw. Jest to tzw. słonecznik bulwiasty. Przyznam szczerze, że kupiłam go, ponieważ byłam bardzo ciekawa jak smakuje. Ciężko go do czegokolwiek porównać. Każdy kto lubi interesujące i nowe smaki powinien go spróbować. Tym bardziej, że oprócz walorów smakowych ma sporo właściwości zdrowotnych. Przepis na zupę dostałam kupując go po raz pierwszy od Pani z pobliskiego warzywniaka, za który serdecznie dziękuje :).
Składniki na 4 porcje:
500 g topinamburu
300 g pomidorów z puszki lub słoika
3 łyżki oleju
1 cebula
2 łyżki
2 ząbki czosnku
bulionu
sok z ½ cytryny
bazylia
oregano
sól i pieprz
Dodatki:
4 łyżeczki śmietany 12%
grzanki
uprażony słonecznik
Topinambur bardzo cienko obieramy ze skorki i kroimy w kostkę. W garnku na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojony drobno czosnek, topinambur oraz sok z cytryny. Podsmażamy wszystko ok 6-7 minut. Następnie dodajemy pomidory, oregano, bazylię oraz bulion i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Wówczas blendujemy zupę na gładki krem i chwilę jeszcze gotujemy. Zupę możemy podać z łyżeczką śmietany, grzankami i uprażonym słonecznikiem.
No comments:
Post a Comment