Jutro Walentynki więc zachęcam Was do obdarowania swojej ukochanej osoby własnoręcznie wykonanym prezentem. Dlatego też dzisiaj na blogu przepis na pyszne, kakaowe ciasteczka z sosem toffi. Gwarantuje, że podbijecie nimi serce ukochanej lub ukochanego. Ja już to zrobiłam, a Walentynek jeszcze nie było ;).
220 g mąki
30-40 g ciemnego kakao
170 g cukru drobnego do wypieków
170 g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki sosu toffi z przepisu (opcjonalnie)
Mąkę przesiewamy z kakao i solą. W misce ucieramy mikserem masło, stopniowo dosypując cukier. Gdy masa będzie już jasna i puszysta dodajemy roztrzepane jajko i nadal miksujemy, a następnie sos toffi jeśli go posiadacie. Do masy dodajemy suche składniki i zagniatamy do momentu, aż składniki się połączą, a ciasto będzie odchodzić od miski. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej wiecej 2 godziny. Ciasto musi się dobrze schłodzić. Schłodzone dzielimy na 2 części. Podczas wałkowania jednej z nich, drugą najlepiej włożyć do lodówki. Wałkując ciasto trzeba podsypywać je mąką, aby nie przywierało do stolnicy. Ciasto wałkujemy do grubości ok. 4-5 mm. Wykrawamy serduszka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° i pieczemy ciastka 10 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Najlepiej przechowywać je w zamkniętej metalowej puszce.
* Walentynkową etykietkę do torebki herbaty wraz z instrukcją znajdziecie na bardzo fajnym blogu, którego niedawno odkryłam My Pink Plum - polecam :)
No comments:
Post a Comment