Sunday, December 7, 2014

Pierniczki



Tak jak obiecałam dzisiaj kolejny świąteczny przepis :). Tym razem są to pierniki. Co prawda dawniej pieczenie pierników nie było tradycją w moim domu jednak od pewnego czasu piekę je na święta i znikają wszystkie w oka mgnieniu. Nie zdążą nawet zmięknąć w puszce :). Dodatkowo można je również pięknie ozdobić i podarować bliskim na nadchodzące Święta. Z pewnością własnoręcznie wykonany prezent sprawi, że obdarowana osoba poczuje się wyjątkowo.

Składniki:
½ kg mąki pszennej
200 g drobnego cukru trzcinowego (najlepiej zmielić go wcześniej na cukier puder)
5 łyżeczek miodu
100 g margaryny (lub masła)
1 łyżeczka smalcu
3 jajka (1 całe + 2 żółtka)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki śmietany 18%
przyprawa (składniki na 2 łyżeczki): 
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
2/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

Lukier:
1 białko
1½ szklanki cukru pudru
opcjonalnie kilka kropel soku z pomarańczy lub cytryny

W moździerzu lub rozdrabniaczu przygotowujemy przyprawę do pierników. Wszystko rozdrabniamy i mieszamy razem. W garnku rozpuszczamy cukier, smalec, margarynę, miód oraz przyprawę. Cały czas mieszamy aby masa się nie przypaliła. Cukier musi się dobrze rozpuścić. Najlepiej jeśli zmielimy go wcześniej na cukier puder. Następnie masę odstawiamy do ostygnięcia. Nie musi być zupełnie zimna, ważne żeby nie była gorąca i nie zgęstniała za bardzo. W misce mieszamy suche składniki i przesypujemy na stolnicę. Dodajemy ostudzoną masę, śmietanę oraz roztrzepane jajka i zagniatamy (tak jak kruche ciasto). Do wyrobienia ciasta możecie również użyć malaksera lub miksera wyrabiającego cięższe ciasta. Zarobione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą z nich wałkujemy na stolnicy posypanej mąką. Grubość zależy od tego jakie pierniki lubimy.  Najlepiej 3-4 mm. Wykrawamy pierniczki ulubionymi foremkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy pierniki od 8 do 10 minut. Upieczone pierniki odstawiamy na kratkę do ostygnięcia. Z białka i cukru przygotowujemy lukier do dekoracji. Dokładnie mieszamy 1 szklankę cukru pudru z białkiem. W zależności od tego jak duże mamy jajko dosypujemy stopniowo po łyżce resztę cukru pudru. Aby można było nim rysować cienkie wzorki, które zachowają swój kształt, musi być dość gęsty. Najlepiej po każdej dosypanej łyżce sprawdzać na 1 pierniku nakładając wykałaczką odrobinę lukru. Do lukru możemy dodać różne barwniki spożywcze aby zrobić kolorowe dekoracje. Polecam barwniki w żelu marki Wilton ponieważ po dodaniu nie zmieniają konsystencji lukru. Przygotowany lukier przekładamy do woreczka cukierniczego z najcieńszą okrągłą tylką (użyłam Wilton - nr 1) i dekorujemy pierniki. Jeżeli nie posiadacie tylek wystarczy worek cukierniczy z którego po napełnieniu odcinamy bardzo krótką końcówkę. Pierniki najlepiej przechowywać w metalowej puszcze lub zamkniętym pojemniku.

Przepis na THERMOMIX® :

1. Mielimy cukier trzcinowy - 10 sek./obr. 10
2. Do zmielonego cukru dodajemy margarynę, smalec, przyprawę oraz miód i rozpuszczamy - 8 min./75°C/obr. 2
3. Ciepłą masę studzimy do temperatury 40°C.
4. Dodajemy mąkę, śmietanę, sodę oczyszczoną oraz jajka i wyrabiamy ciasto - 3 min/interwałInterwał
5. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i schładzamy min. 1 godzinę.
6. Pozostałe czynności wykonujemy jak wyżej. 








No comments:

Post a Comment