Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami więc czas na przepisy świąteczne. Ponieważ w moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia mazurków postanowiłam, że w tym roku muszę przygotować właśnie to ciasto. W mazurkach fajne jest to że można poeksperymentować i przygotować go z naszym ulubionym nadzieniem. Kiedyś zdobione najczęściej płatkami migdałowymi i bakaliami dzisiaj przybierają często bardzo nowoczesną formę. Taki jest też mój mazurek :) W kształcie pisanki z bezowo-malinową dekoracją i pysznym czekoladowo-malinowym nadzieniem :). Prosty, a zarazem wykwintny. Poleca się na nadchodzące święta :).
Składniki:
Na ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
1 jajko (osobno białko i żółtko)
100 g masła
1/2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
200 g masy marcepanowej
1. Mąkę, sól, cukier i zmielone migdały przesiewamy na stolnicę.
2. Dodajemy masło i drobno je siekamy.
3. Gdy masło jest już mocno posiekane dodajemy śmietanę oraz żółtko i wyrabiamy energicznie ciasto. Ciasto można również wyrobić w malakserze.
4. Gotowe ciasto spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
5. Kiedy ciasto się chłodzi na papierze do pieczenia odrysowujemy od tortownicy okrąg o średnicy 20-21 cm. Powstały okrąg wydłużamy do góry na kształt pisanki/jajka i wycinamy powstały wzór.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
7. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Przykładamy do niego wycięty wzorzec i wycinamy ciasto na kształt jajka.
8. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 10-12 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być blade.
9. Marcepan dokładnie mieszamy z białkiem na gładką masę. Zajmie to chwilę zanim marcepan dokładnie połączy się z białkiem.
10. Gotową masę marcepanową przekładamy do worka cukierniczego z wybraną końcówką i wyciskamy ją na obwodzie podpieczonego wcześniej spodu.
11. Pieczemy w temperaturze 190-200°C przez 12-14 minut. Ciasto musi się zarumienić. Studzimy na kratce przed nałożeniem nadzienia.
Na nadzienie:
200 g malin (świeżych lub mrożonych)
30 g cukru pudru
1,5 lub 4 listki żelatyny
100g białej czekolady
50 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka miękkiego masła
Dekoracja: pokruszone bezy, maliny, migdały
Dekoracja: pokruszone bezy, maliny, migdały
1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
2. W garnku gotujemy maliny z cukrem mieszając co jakiś czas.
3. Gdy maliny puszczą sok i się zagotują ściagamy z ognia i dodajemy namoczoną żelatynę. Jeśli używacie żelatyny w listkach przed jej dodaniem należy odcisnąć ją z wody.
4. Po jej dodaniu mieszamy żeby się rozpuściła, a następnie miksujemy blenderem i schładzamy.
5. Deliaktnie stężałą galaretkę malinową wylewamy na ostudzone ciasto i wstawiamy do lodówki.
6. Białą czekoladę siekamy drobno i wsypujemy do miski.
7. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią czekoladę. Dokładnie mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
8. Dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia. Odstawiamy na 10-15 minut do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
No comments:
Post a Comment