Saturday, March 19, 2016

Mazurek hibiskusowy z czarną porzeczką


Dziś na blogu kolejny mazurek. Tym razem hibiskusowy. Brzmi może troszkę nietypowo  i nietradycyjnie jednak smakuje wyśmienicie. Mimo iż mazurek to klasyczne wielkanocne ciasto myślę, że odrobina innowacyjności i szaleństwa mu nie zaszkodzi. Dzięki temu zaskoczymy naszych gości nowymi smakami, których być może nie znali :).


Składniki:

Na ciasto:
175 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
100 g zimnego masła
pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko
szczypta soli
3-4 łyżki wody

1. Mąkę, sól i cukier przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i drobno je siekamy.
2. Gdy masło jest już mocno posiekane dodajemy śmietanę, żółtko oraz wodę i wyrabiamy energicznie ciasto. Ciasto można również wyrobić w malakserze.
3. Gotowe ciasto spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
4. Kiedy ciasto się chłodzi na papierze do pieczenia odrysowujemy od tortownicy okrąg o średnicy 20-21 cm. Powstały okrąg wydłużamy do góry na kształt pisanki/jajka i wycinamy powstały wzór.
5. Piekarnik nagrzewamy do 190-200°C.
6. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm. Przykładamy do niego wycięty wzorzec i wycinamy ciasto na kształt jajka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczek. Zewnętrzną krawędź wyciętego ciasta smarujemy białkiem za pomocą pędzelka i przyklejamy do niego wałeczek. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce przez 30 - 60 minut.  
8. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 
9. Pieczemy w temperaturze 190-200°C przez 15-18 minut. Ciasto musi się zarumienić. Studzimy na kratce przed nałożeniem nadzienia.

Na nadzienie:
20 g suszonych kwiatów hibiskusa
200 ml śmietanki 30%
190 g posiekanej białej czekolady
4-5 łyżek konfitury z czarnych porzeczek

Dekoracja: pokruszone bezy, namoczone kwiaty hibiskusa

1. W rondelku zalewamy kwiaty hibiskusa śmietanką i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 15-20 minut żeby śmietanka nabrała koloru.
2. Po tym czasie odcedzamy śmietankę i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
3. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę. Dokładnie mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. 
4. Odstawiamy na 10-15 minut do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia. 
5. Spód upieczonego mazurka smarujemy konfiturą z czarnych porzeczek, a na wierzch wylewamy gotową masę hibiskusową i schładzamy przez min. 4 godziny.
6. Mazurka możemy udekorować namoczonymi wcześniej kwiatami hibiskusa (np. pozostałymi po zaparzonej herbacie) i pokruszonymi bezami.







No comments:

Post a Comment