Sezon rabarbarowy w pełni więc dzisiaj kolejny przepis z jego dodatkiem :). Pomyślicie że zwariowałam na jego punkcie ale postanowiłam w tym roku maksymalnie wykorzystać każdy sezonowy produkt. Oczywiście przy posiadanych zasobach wolnego czasu, który mogę spędzić w kuchni :). Tym razem jest to pudding z tapioki z rabarbarem w syropie z dodatkiem hibiskusa. Tapioka w formie granulatu to drobne perełki pozyskiwane z bulw manioku. Jest lekkostrawna i zawiera bardzo niewielkie ilości białka i węglowodanów. Co najdziwniejsze jest bez smaku :). Dlatego też, dzięki równego rodzaju dodatkom możemy nadać naszym deserom na jej bazie nadać niepowtarzalny smak :). A rabarbar, no cóż on jest pyszny sam w sobie :).
Składniki:
Pudding:
1/3 szklanki tapioki (granulatu)
2 żółtka
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 laski wanilii
szczypta soli
Dodatki:
1 szklanka pokrojonego w kostkę rabarbaru
1,5 łyżeczki suszonego hibiskusa
1/2 szklanki gorącej wody
1/2 szklanki cukru
1/2 laski wanilii
Tapiokę zalewamy w garnku 1 szklanką mleka godzinę przed przygotowaniem puddingu.
W międzyczasie przygotowujemy rabarbar z syropem. Hibiskus zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Do rondelka wsypujemy cukier i mieszamy go z nasionami z połowy laski wanilii. Następnie zalewamy go zaparzonym hibiskusem, odcedzając susz. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Kiedy syrop zaczyna wrzeć dodajemy do niego pokrojony rabarbar. Kiedy ponownie syrop się zagotuje wyłączamy ogień i przykrywamy rondelek na ok. 10 minut. Kiedy rabarbar jest już miękki delikatnie odcedzamy go, a syrop ponownie gotujemy na wolnym ogniu. Musi się zredukować do połowy objętości i zgęstnieć.
W międzyczasie przygotowujemy rabarbar z syropem. Hibiskus zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Do rondelka wsypujemy cukier i mieszamy go z nasionami z połowy laski wanilii. Następnie zalewamy go zaparzonym hibiskusem, odcedzając susz. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Kiedy syrop zaczyna wrzeć dodajemy do niego pokrojony rabarbar. Kiedy ponownie syrop się zagotuje wyłączamy ogień i przykrywamy rondelek na ok. 10 minut. Kiedy rabarbar jest już miękki delikatnie odcedzamy go, a syrop ponownie gotujemy na wolnym ogniu. Musi się zredukować do połowy objętości i zgęstnieć.
Do namoczonej tapioki dodajemy resztę mleka, roztrzepane żółtka, sól, cukier oraz nasiona wanilii. Mieszamy wszystko razem do połączenia i gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut, cały czas mieszając. Kiedy zaczyna wrzeć zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy jeszcze ok. 15 minut, do momentu, aż perełki tapioki będą przeźroczyste. Cały czas mieszamy aby pudding się nie przypalił. Gotowy pudding przekładamy do pucharków. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru zanurzone wcześniej w syropie. Możemy dodatkowo polać większą ilością syropu.
No comments:
Post a Comment