Ponieważ w poprzednim wpisie pojawił się przepis na biszkopt dzisiaj propozycja wykorzystania go do fantastycznego tortu śmietankowego. Nasączone cytrusowym ponczem blaty biszkoptu, przełożone domowym wiśniowym dżemem oraz puszystym i delikatnym kremem śmietankowym to po prostu niebo w gębie. Jeśli chcecie sprawić komuś np. urodzinową niespodziankę polecam skorzystanie z mojej propozycji i przygotowanie domowego tortu.
Składniki:
5 jajek (w temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka)
szczypta soli
3/4 szklanki maki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
Przełożenie: 450 g serka mascarpone
500 ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
dżem wiśniowy
Poncz:
1/3 szklanki przegotowanej wody
sok w połowy pomarańczy i 1/3 cytryny
Dekoracja:
pralinki w czekoladzie
listki melisy
Mąki przesiewamy do miski i mieszamy razem. Białka ze szczyptą soli ubijamy na wysokich obrotach miksera. Kiedy są już puszyste i sztywne dodajemy po łyżce cukier, cały czas miksując. Następnie, zmniejszając obroty miksera dodajemy po jednym żółtku. Każde kolejne dodajemy dopiero gdy poprzednie całkowicie wymiesza się z masą. Na koniec dwoma partiami dodajemy wymieszane razem mąki. Nie robię już tego mikserem tylko mieszam delikatnie szpatułką, tak aby nie zniszczyć struktury ciasta. Im jest bardziej puszyste tym lepiej. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 170°. Najlepiej zrobić „test patyczka”:). Jeśli będzie suchy, biszkopt jest gotowy. Upieczony biszkopt po wyjęciu z piekarnika rzucamy na podłogę z wysokości ok 0,5 m i odstawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
Śmietanę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodając cukier puder. Należy uważać aby nie przebić śmietany. W drugiej misce ucieramy na średnich obrotach miksera serek mascarpone i stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietaną. Przygotowany krem wstawiamy do lodówki do czasu kiedy będziemy przekładać nim biszkopt. Z wody oraz soków z cytrusów przygotowujemy poncz do nasączenia biszkoptu.
Biszkopt dzielimy na 3 równej grubości blaty. Wszystkie blaty oprócz podstawy nasączamy z każdej strony ponczem. Pierwszy blat po nasączeniu wierzchu smarujemy wiśniowym dżemem, a następnie nakładamy warstwę kremu i przykrywamy drugim blatem, z którym postępujemy identycznie. Na wierzch ostatniego blatu nakładamy grubsza warstwę kremu i wyrównujemy. Kremem smarujemy również boki tortu. Pozostały krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z wybrana końcówką i dekorujemy wierzch tortu. Ja użyłam tylki marki Wilton nr 2D. Do dekoracji użyłam również pralinek w czekoladzie oraz listków melisy. Przygotowany tort przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni.
Śmietanę ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania dodając cukier puder. Należy uważać aby nie przebić śmietany. W drugiej misce ucieramy na średnich obrotach miksera serek mascarpone i stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietaną. Przygotowany krem wstawiamy do lodówki do czasu kiedy będziemy przekładać nim biszkopt. Z wody oraz soków z cytrusów przygotowujemy poncz do nasączenia biszkoptu.
Biszkopt dzielimy na 3 równej grubości blaty. Wszystkie blaty oprócz podstawy nasączamy z każdej strony ponczem. Pierwszy blat po nasączeniu wierzchu smarujemy wiśniowym dżemem, a następnie nakładamy warstwę kremu i przykrywamy drugim blatem, z którym postępujemy identycznie. Na wierzch ostatniego blatu nakładamy grubsza warstwę kremu i wyrównujemy. Kremem smarujemy również boki tortu. Pozostały krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z wybrana końcówką i dekorujemy wierzch tortu. Ja użyłam tylki marki Wilton nr 2D. Do dekoracji użyłam również pralinek w czekoladzie oraz listków melisy. Przygotowany tort przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni.
No comments:
Post a Comment