Biszkopt to chyba najpopularniejsze ciasto na świecie. Idealna baza do wielu ciast i deserów. Dlatego też dzisiaj na blogu przepis na idealny, puszysty biszkopt. Na blogu pojawił się już jeden w wersji czekoladowej natomiast dzisiaj postanowiłam przygotować klasyczny "żółty" biszkopt :). Jest idealny do tortów, ciast z owocami czy galaretką, a do tego bardzo szybki w przygotowaniu.
Składniki:
5 jajek (w temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka)
szczypta soli
3/4 szklanki maki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
Mąki przesiewamy do miski i mieszamy razem. Białka ze szczyptą soli ubijamy na wysokich obrotach miksera. Kiedy są już puszyste i sztywne dodajemy po łyżce cukier, cały czas miksując. Kiedy masa jest już błyszcząca, zmniejszając obroty miksera dodajemy po jednym żółtku. Każde kolejne dodajemy dopiero gdy poprzednie całkowicie wymiesza się z masą. Na koniec dwoma partiami dodajemy wymieszane razem mąki. Nie robię już tego mikserem tylko mieszam delikatnie szpatułką, tak aby nie zniszczyć struktury ciasta. Im jest bardziej puszyste tym lepiej. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 170°. Najlepiej zrobić „test patyczka”:). Jeśli będzie suchy, biszkopt jest gotowy. Upieczony biszkopt po wyjęciu z piekarnika rzucamy na podłogę z wysokości ok 0,5 m i odstawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
No comments:
Post a Comment