Sunday, September 21, 2014

Zupa krem z dyni


Ponieważ sezon na dynie w pełni przedstawiam Wam przepis na zupę krem z dyni.  Robiłam go dzisiaj po raz pierwszy w życiu, pełna obaw jak będzie smakować. Jak dotąd nie byłam fanką dyni ze względu na nienajlepsze wspomnienia z dzieciństwa związane z zupą dyniową gotowaną na mleku.  Po dzisiejszym obiedzie jednak z pewnością wrócę do tego przepisu. Wam również polecam ponieważ dynia to bogactwo zdrowia, a obecnie sklepy i bazarki aż kipią od różnych jej odmian:).


Składniki na 4 porcje:
1 dynia Hokkaido
3 małe ziemniaki
0,7 l bulionu drobiowo – wołowego
gałka muszkatołowa
2 plastry świeżego imbiru
1 mała cebula
2 łyżki masła
szczypta cynamonu
sól morska
pieprz kolorowy
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
grzanki*

Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dyni Hokkaido nie musicie obierać ponieważ można ją jeść ze skórką. Z uwagi na fakt że robiłam ją pierwszy raz postanowiłam jednak przyrządzić bez skórki. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz starty świeży imbir. Chwilę podsmażamy, aby imbir oddał swój aromat. Dodajemy pokrojoną dynię i ziemniaki i podsmażamy ok. 10 minut, mieszając co chwilę, aby się nie przypaliły. Następnie zalewamy bulionem, tak aby przykrył warzywa i gotujemy do miękkości. W trakcie gotowania doprawiamy startą gałką muszkatołową. Gdy warzywa są już miękkie ściągamy zupę z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Po zmiksowaniu jeszcze chwilę gotujemy i przyprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem oraz szczyptą cynamonu. Podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany oraz grzankami.

* Grzanki najlepiej przygotować samemu z czerstwego chleba. Kroimy go w drobną kostkę i podsmażamy na teflonowej patelni cały czas mieszając, do momentu aż będą chrupiące i zarumienione.








No comments:

Post a Comment