Czas rozpocząć sezon rabarbarowy :). Tegoroczną edycję rabarbarowego szaleństwa zaczynam od "odwróconego" ciasta. Chociaż nie mam szczęścia do ciast ucieranych wybrałam je na pierwszy ogień. Wybór okazał się bardzo trafny. Ciasto mimo iż nie jest zbyt wilgotne z dodatkiem rabarbaru smakuje wyśmienicie. Polecam na nadchodzący weekend :).
Składniki:
400 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
1 szklanka + 1/2 szklanki cukru
4 łyżki + 6 łyżek miękkiego masła
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
2 jajka
1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190ºC.
2. W garnku podgrzewamy rabarbar z 4 łyżkami masła, 1 szklanką cukru, 1/4 łyżeczki soli, sokiem z cytryny oraz ekstraktem z wanilii.
3. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, do momentu aż cukier się rozpuści, rabarbar zmięknie ale nie będzie się rozpadał. Nie dłużej niż 8-10 minut.
4. Gotowy rabarbar wykładamy na spód przygotowanej formy odcedzając nadmiar soku.
5. W misie miksera mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia, 1/4 łyżeczkę soli i 1/2 szklankę cukru.
6. Dodajemy 6 łyżek miękkiego masła i miksujemy. Następnie dodajemy olej i chwilę miksujemy.
7. Na koniec dodajemy mleko oraz jajka i mieszamy mikserem tylko do połączenia składników.
8. Gotowe ciasto wykładamy na warstwę rabarbaru, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Pieczemy ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem ciasto można dodatkowo posmarować syropem z tego przepisu.
Przed podaniem ciasto można dodatkowo posmarować syropem z tego przepisu.
No comments:
Post a Comment