Składniki:
2 szklanki mąki
12 dag startego sera cheddar (1 1/2 szklanki)
10 plasterków gotowanego boczku
1/2 szklanki mleka
1 jajko
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/2 kostki masła
1. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Zrumieniony przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
2. Do dużej miski lub dzieży miksera przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia.
3. Jajko łączymy z mlekiem i olejem. Przestudzony boczek mieszamy ze startym na tarce o grubych oczkach serem cheddar.
4. Do mąki dodajemy starte na tarce zimne masło i mieszamy razem ręcznie lub mieszadłem miksera do połączenia.
5. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy. Na koniec dodajemy wymieszany ser i boczek.
6. Powstałe ciasto wyrabiamy 1 minutę na stolnicy posypanej mąką.
7. Wałkujemy ciasto na grubość 1,5 cm i obręczą lub szklanką wykrawamy ciastka o średnicy 5 cm.
8. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temperaturze 180-190°C.
Przepis z modyfikacjami pochodzi ze strony: http://www.jocooks.com/bakery/pastries/bacon-cheddar-biscuits/
No comments:
Post a Comment