Nigdy nie przypuszczałam, że tak będę się cieszyć z nadejścia jesieni i z tego, że jest zimno :). To pewnie dlatego, że letnie upały nie pozwalały mi korzystać z piekarnika :(. Teraz za to mogę piec do woli :). Nie dość że pogoda sprzyja, to jeszcze półki na bazarku uginają się pod ciężarem fantastycznych owoców jesieni. Jednym z moich ulubionych jest świeża żurawina. Wspominałam już kiedyś, że ją uwielbiam i jem praktycznie przez cały rok. Na zimę robię zapasy w zamrażalniku aby móc się cieszyć jej smakiem kiedy za oknem jest już biało. Dzisiaj mam dla Was pyszną tartę właśnie z żurawiną, która idealnie komponuje się z orzechami pekan. Od dawna byłam ciekawa ich smaku dlatego kiedy natknęłam się na przepis na tartę z tymi składnikami nie mogłam go nie wypróbować. Orzechy pekan w smaku są bardzo podobne do orzechów włoskich jednak są bardziej miękkie. Dlatego też do idealnie nadają się do wypieków. Dzisiejsza tarta z pewnością nie należy do dietetycznych wypieków. W taką pogodę jednak z pewnością doda nam energii do działania :)
Spód na formę o średnicy 24-25cm:
2 ½ szklanki mąki
150g zimnego masła
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
1/3 szklanki zimnej wody + 1 łyżka soku z cytryny
1½ łyżki smalcu
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
2. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, smalec i pokrojone, dobrze schłodzone masło. Bardzo drobno siekamy wszystkie składniki nożem.
3. Dodajemy wodę z sokiem z cytryny i szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
4. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i wysypujemy na nią ceramiczne kulki lub fasolę.
5. Pieczemy z obciążeniem przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 5 minut.
Nadzienie:
100 g świeżej żurawiny
180 g orzechów pekan
1 łyżka soku z cytryny
3 jajka
szczypta soli
½ szklanki brązowego cukru
½ szklanki golden syrupu
35g roztopionego masła
1. W misce mieszamy razem jajka, cukier brązowy, sól, sok z cytryny, golden syrup i roztopione masło. Można zmiksować mikserem ale nie za długo.
2. Kiedy wszystkie składniki masy się połączą dodajemy żurawinę oraz orzechy.
3. Na podpieczony spód wylewamy nadzienie i pieczemy 30 minut w temperaturze 190°C.
Przepis pochodzi ze strony:
No comments:
Post a Comment