Dzisiaj na blogu znów figi i przepis na naprawdę ekspresowe ciasto :). Jeśli nie macie czasu a goście w drodze będzie idealne. Szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre. Idealne na zbliżający się weekend :).
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
2 figi
15 g zimnego masła + 1 łyżeczka do wysmarowania formy
2 łyżki syropu klonowego
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę keksową o wymiarach 25 x 11 cm smarujemy masłem. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej mieszamy cukier, jajko, olej, mleko i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Figi myjemy, dzielimy na ćwiartki, a każdą z nich dzielimy jeszcze na połowę. Ciasto wylewamy do formy. Na wierzchu układamy figi i posypujemy drobnymi kawałkami zimnego masła. Pieczemy ok. 30-35 minut. Na jeszcze ciepłe ciasto nakładamy pędzelkiem cienką warstwę syropu klonowego.
No comments:
Post a Comment